Produkter med mycket tillsatt socker ger många kalorier (mycket energi) men nästan ingen näring. Den som dricker mycket söta drycker får ofta i sig mer kalorier (energi) än hen gör av med samtidigt som det blir svårt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Den söta smaken uppskattas av många och kan göra mat mer attraktiv.

För den som har nedsatt aptit kan socker, bakverk, söta efterrätter och drycker dessutom bidra med kalorier och därmed viktig energi. Tips kan vara att lägga till en sötad efterrätt till måltiderna, kombinera frukt och bär med grädde, socker, vaniljsås eller gräddglass. Men glöm inte att ett ökat intag av socker kräver god tandhygien.

Vid diabetes är det bättre att dricka kalorifria drycker som vatten, mineralvatten eller lightdrycker än sockerrik saft och läsk. Sötade drycker höjer blodsockret mycket, särskilt om det dricks som mellanmål. Små mängder socker i samband med en måltid fungerar däremot ofta bra, det är måltidens sammansättning i sin helhet som är avgörande.