Äldre friska seniorer äter i allmänhet bra och täcker därmed oftast behovet av näring och energi. Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Men ju äldre man blir desto större är risken att drabbas av flera sjukdomar/skador samtidigt, och detta kan påverka både förmågan och lusten att äta.

Även användning av flera olika läkemedel kan ge biverkningar i form av nedsatt aptit och illamående. Om maten innehåller för lite näringsämnen och energi kan det i längden ge upphov till undernäring med sjuklighet och ökat vårdbehov som följd.

Tips vid nedsatt aptit, lägg till och ät några mellanmål fulla med protein och energi, till exempel:

  • Smörgås med ost, leverpastej, ägg, majonnäs, köttbullar, jordnötssmör, hummus
  • Kokt ägg, omelett, äggröra, plättar/pannkaka
  • Mjölk, yoghurt, fil, crème fraiche, kvarg, cottage cheese (keso)
  • Smoothie, ostkaka, puddingar
  • Gröt kokad på mjölk istället för vatten och med extra fett samt frukt, bär eller sylt
  • Torkad frukt, nötter, frön