Vad vore livet utan sås? Smakrika och krämiga och redo att lyfta en hel måltid. Såserna förhöjer matupplevelsen och tillför det där lilla extra, oavsett om det serveras fisk, kött eller vegetariskt.

För den som av olika anledningar inte har så stor matlust är också såsen ett enkelt sätt att öka energiinnehållet i måltiden, utan att portionen blir större. Ladda såsen med matfett eller grädde och höj på så sätt kaloriinnehållet. Om det istället är mer proteininnehåll som önskas så hacka i ett kokt ägg eller tillsätt riven ost. Det är bara fantasin som sätter gränser, så låt den inte göra det.

Såsen gör det också lättare att svälja maten. Vid sväljsvårigheter är det toppen att servera en sås till alla maträtter. Även rätter som traditionellt serveras utan, till exempel pytt i panna och gratänger, trivs alldeles utmärkt i såsens sällskap.

Det internationella kökets många smaker och råvaror har gett oss flera spännande alternativ som hummus, tomat- och yoghurtsåser vilka alla ger både smak- och näringslyft till måltiden. Bli inspirerad och testa några nya såser.

Det finns inget att förlora, men desto mer att vinna.