Tre huvudmål per dag, kompletterat med ett och annat mellanmål. Så ser måltidplaneringen ut för många av oss. Måltiden mitt på dagen kallar vissa för lunch och andra för middag, och maten på kvällen benämns antingen middag eller kvällsmat, allt beroende på olika vanor och språkbruk. Oavsett vad måltiden kallas, så mår de flesta av oss bäst av två mer kompletta mål mat om dagen. Det gäller förstås även när vi blir äldre. Varma eller kalla, större eller mindre, det viktiga är att dessa måltider täcker vårt energi- och näringsbehov.

Energi- och näringsmässigt bra måltider innehåller:

  • Potatis, ris, pasta, gryn eller liknande.
  • Grönsaker och rotfrukter.
  • Fisk, fågel, kött, linser, bönor, ärter, ägg, ost, linser, bönor, ärter, tofu eller andra proteinrika alternativ.
  • Tillbehör som passar till måltiden (till exempel sylt, gelé, inlagda gurkor, rödbetor, pickles eller ketchup) förhöjer och kompletterar smakerna på maten.
  • Bröd med matfett för den som orkar.
  • Frukt eller annan efterrätt (efterrätten kan lätt göras mer energi- och proteinrik med till exempel grädde, gräddglass, kvarg mm).
  • Dryck.

Omväxling förnöjer, så variera ofta mellan olika maträtter och tillbehör. Tänk på att det är bara den mat som hamnar i magen som gör nytta. Det är minst lika viktigt att maten ser aptitlig ut och smakar gott, som att den innehåller den näring som kroppen behöver. Vacker servering och lockande dofter retar aptiten och ökar trivseln. Det behöver inte vara så märkvärdigt. En fin duk på bordet, några levande ljus eller en blomma räcker långt för att skapa stämning och måltidstrevnad som förhöjer både matglädjen och matlusten.

Om matlusten inte är på topp kan det vara bra att dela upp måltiden i flera små rätter. En tre-rätters lunch eller middag är aldrig fel. Förrätt/Aptitretare, huvudrätt och efterrätt – med sinsemellan olika smak, färg och konsistens – piggar upp både dagen och smaklökarna. Och inte heller här behöver det vara varken omständligt eller besvärligt. En förrätt kan vara något så enkelt som oliver, sill, smakrik ost eller crèmefraiche smaksatt med kaviar. En god frukt skuren i bitar, serverad tillsammans med en glasskula eller en chokladbit, och vips är efterrätten klar