Att göra det trevligt och mysigt vid måltiden är viktigt för matglädje och matlust. En bordsduk och några levande ljus eller en blomma förhöjer trivseln och skapar stämning.

Här är några dukningstips:

  • Duk på bordet är vackert och dämpar också ljud. Bordstabletter är ett både praktiskt och billigt alternativ till duk. Enfärgade dukar eller tabletter ger ett lugnt intryck.
  • Om servetter används vid dukningen så vik dem gärna för att det ska kännas lite festligt. Exempel på servettbrytningar finns som instruktiva filmer på YouTube.
  • Ställ en blomma i en vas eller ett ljus på bordet. Använd vackra kvistar eller löv från naturen
  • som dekoration.
  • Porslinets färg och form är viktig för hur maten uppfattas. Genom att ha ett ljus och ett mörkt porslin blir det lättare att skapa kontraster mellan mat, tallrik och bord. Ett glas med färg, t ex ett ljusblått, ger kontrast mot bord och duk.
  • Lägg upp fint i karotter och på uppläggningsfat om flera äter tillsammans.
  • Dekorera gärna maten med färgglada grönsaker och färska örter. Särskilt röd färg skapar aptit och signalerar start.
  • Sätt fram tillbehör som gurka, lingonsylt och rödbetor, om det passar till.
  • Oftast är det skönt med lugn och ro vid måltiden, stäng av TV och radio, telefon, bullrande diskmaskiner och fläktar. Ibland är det trevligt med lugn musik i bakgrunden.
  • Skilj på vardag och helg. Duka med fint porslin, vinglas, servetter, ljus och blommor. Pynta med säsongens rekvisita och dekorationer. Ha fest ibland och sätt guldkant på tillvaron.
Det blir alltid festligare med att duka fint.