Mellanmålet, eller fikat som vi ofta kallar det, gör oss piggare och bidrar både till bättre humör och mera kraft. Alla måltider under dagen är lika viktiga och så även det lilla mellanmålet. När måltiderna fördelas över dygnet blir det också lättare att få i sig det kroppen behöver. Men det absolut viktigaste är att mellanmålet är gott. Det måste smaka riktigt bra, se aptitligt ut och vara lagom mycket.

För den som är frisk och har god aptit kan en frukt, en smoothie, lite nötter eller en enkel smörgås vara ett bra och tillräckligt mellanmål. Men när aptiten sviktar, samtidigt som behovet av energi och näring är stort, då är mellanmålen extra betydelsefulla. Här kommer närings- och proteinrika mellanmål som till exempel matiga små smörgåsar, ostkaka, paj, nötter och torkad frukt väl till pass. Visst kan kaffe och kaka vara både gott och upplyftande, men det är oftast inte tillräckligt som mellanmål.

För många är nog trotjänaren ”smörgåsen” det vanligaste mellanmålet. Snabbt och enkelt att både plocka fram och äta, och lätt att variera. Olika brödsorter och skilda pålägg kan skapa de mest skiftande utseendena, smakerna, färgerna, formerna och konsistenserna.

Snittar gjorda på mjukt bröd och proteinrika röror är perfekta mellanmål. Ingredienserna till röran blandas snabbt ihop, klickas ut på brödet och toppas med något litet grönt som ögonfröjd och smakförstärkare.

Alla mellanmål behöver inte lagas från grunden. Ett smart sätt att skapa enkla, goda och näringsrika mellanmål är att använda färdiga rätter och komplettera med lämpliga tillbehör. Till det söta fungerar till exempel en kula vaniljglass, en klick vispgrädde, strössel, en klick sylt och några bitar färsk frukt eller bär. Majonnäs, aioli, oliver, kaviar, sillbitar och färska eller inlagda grönsaker kan enkelt förgylla smörgåsar och ägghalvor.