Efterrätter

Efterrätten är verkligen måltidens egen ”prick över i”. En god efterrätt sätter guldkant på tillvaron, och är en fin avrundning på en lunch eller middag både till vardags och till fest. Utan den så fattas det något.

Att äta hälsosamt är långt ifrån samma sak som att avstå ifrån efterrätten. På äldre dagar kan det snarare vara tvärtom. Att äta en efterrätt som avslutning efter huvudrätten är ett bra sätt att öka intaget av den nödvändiga energin, speciellt om aptiten inte alltid är på topp. Genom att dela upp måltiden i flera små rätter blir det också lättare att orka äta en större totalmängd mat.

Goda efterrätter måste vare sig vara komplicerade eller omständliga att tillaga. Fruktsallad gjord på skivad eller hackad frukt av olika slag fungerar utmärkt både som fräscht mellanmål och som efterrätt. Förhöj smaken med en klick vispad grädde, yoghurt, kvarg/kesella eller en glasskula därtill, och få på köpet både extra protein, fett och kalcium. Efterrätter som innehåller nötter, mandel, ost, keso, kvarg/kesella och ägg ger också extra protein. Några bitar ost med marmelad är också en smaklig final på måltiden, liksom en riktigt läcker chokladbit. Eller varför inte återuppliva den förr så vanliga efterrätten hemkokt kräm med mjölk, enkelt och suveränt gott.

I Appen MatFröjd finns både enkla efterrätter med få ingredienser och några lite mer ”arbetade” varianter. Sök bland våra recept där det finns mycket gott, både gamla godingar, nygamla varianter och helt nya favoriter. Rätterna kan ofta förberedas och passar också bra till mellanmål/fika.