Drycker

Drycken – så allsidig och så viktig. Som del av en måltid, som mellanmål eller helt enkelt som törstsläckare så erbjuder olika drycker omväxlande möjligheter till lättillgänglig näring, värdefullt vätsketillskott och glada smaklökar. Varma eller kalla, söta eller syrliga, anpassade efter årets olika årstider och säsonger. Serverade i fina glas, i en värmande kopp och vackert dekorerade blir dryckerna en fröjd både för ögat och för gommen.
Som del av måltiden kan drycken bidra med både energi, näring och smak och underlätta ätandet. Flera olika sorters måltidsdrycker att välja mellan förnöjer vardagen.

Egentligen vet vi nog alla att det är viktigt att dricka mycket vatten. Ändå glömmer många av oss bort att fylla på vätskedepåerna under dagen. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska, och ofta behövs det mer dryck än vad många tror. Försök att alltid tänka på att dricka cirka 1,5 liter per dag, utöver den vätska som maten bidrar med.

Vätska är viktigt oavsett ålder, men i takt med att levnadsåren ökar minskar förmågan att känna törst, och vätskeregleringen fungerar sämre. Vätskebrist kan få oss att må allmänt dåligt, och kan också ge yrsel, som ökar risken för att ramla. Tillräckligt med vätska minskar också risken för förstoppning, eftersom fibrerna i maten behöver vätska för att kunna svälla.

Vi behöver dricka mer än vanligt en varm sommardag, och när vi promenerar, tränar eller rör på kroppen på annat sätt. Häll gärna upp en kanna med vanligt kranvatten på morgonen som påminner om att dricka under dagen. Vid sväljsvårigheter kan kolsyrade drycker underlätta. Att äta till exempel vattenmelon och gurka är också ett sätt att få i sig vätska.