Glutenfri kost är avsedd för de som har celiaki (glutenintolerans). Celiaki är en livslång sjukdom och maten ska vara strikt glutenfri. Gluten är ett protein som finns i vete, råg, korn, spel, kamut och olika vetevarianter samt i alla produkter där dessa spannmål ingår. Dessa måste uteslutas och ska ersättas med naturligt glutenfria produkter eller produkter märkta som glutenfria. Om en person med celiaki äter mat med gluten upptår skador på tunntarmen. Då kan näringsbrister och olika symtom uppstår.

Var uppmärksam så att inget gluten hamnar i den glutenfria maten genom tex smulor eller smutsiga redskap. Även små mängder gluten ger skador på tarmslemhinnan.

Håll koll på hel och halvfabrikat. Vete, råg och korn letar sig in i flera hel- och halvfabrikat. Det galler att vara påläst, frågvis och uppmärksam för att maten ska bli den rätta.

Det finns många glutenfria och kontrollerade råvaror i butiken som kan ersätta exempelvis bröd, kakor, pasta och redning. Säkrast ar att välja dem med det överkorsade axet. De varorna är speciellt hanterade och kontrollerade för att minska inblandningen av gluten. Produkter märkta med det överkorsade axet får innehålla max 20 milligram gluten per kg (vilket är den gräns som satts internationellt for att en produkt ska få kallas glutenfri).