Smaka

Flera sinnen som syn, doft, ljud, känsel och konsistens har betydelse för hur vi uppfattar smak, men även temperatur har betydelse.

När vi äter så kommer vår hjärna att integrera smaken med information som är lagrad i vårt minne. Den kommer leta efter data från tidigare situationer eller annan mat som vi fick en liknande stimuli av. Smak kan omvandla känslor från mat till minnen.

Smaken associeras till de fem grundsmakerna; sött, salt, surt, beskt och umami. Det har tidigare skrivits och sagts att grundsmakerna känns på olika delar av tungan men detta är en missuppfattning. På tungan finns det smaklökar som var för sig är känsliga för flera grundsmaker. Smaksinnet är dock mer utvecklat i tungspetsen, på tungans sidor och i den bakre delen av tungan.

Smaka
Flera sinnen som syn, doft, ljud, känsel och konsistens har betydelse för hur vi uppfattar smak, men även temperatur har betydelse. När vi äter så kommer vår hjärna att integrera smaken med information som är lagrad i vårt minne. Den kommer leta efter data från tidigare situationer eller annan mat som vi fick en liknande stimuli av. Smak kan omvandla känslor från mat till minnen. Smaken associeras till de fem grundsmakerna; sött, salt, surt, beskt och umami. Det har tidigare skrivits och sagts att grundsmakerna känns på olika delar av tungan men detta är en missuppfattning. På tungan finns det smaklökar som var för sig är känsliga för flera grundsmaker. Smaksinnet är dock mer utvecklat i tungspetsen, på tungans sidor och i den bakre delen av tungan.