Vid ökad ålder och sjukdom försämras immunförsvaret och många äldre är därför särskilt känsliga för matförgiftning. En skör person kan bli sjukare av virus, bakterier eller ämnen som kan finnas i maten, och de har svårare att återhämta sig efter en sjukdom. Därför krävs särskild noggrannhet vid livsmedelshantering.
Både mikroorganismer och allergener kan sprida sig i köket och skapa problem om de hamnar i maten. Som personal är det viktigt att du följer kommunens utarbetade hygienrutiner vid vård och mathantering. God personlig hygien, genomtänkta rutiner samt rätt temperatur är några viktiga aspekter att ta hänsyn till för att få säkra livsmedel. Bra hantering av livsmedel ger dessutom fräsch mat och kan minska onödigt matsvinn. Och det är positivt för både ekonomi och miljö!
Några grundläggande råd:
Listeria och norovirus.
Sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga för bakterien listeria som kan föröka sig i vakuum och i kylskåpstemperatur. De ska därför äta så nyförpackad mat som möjligt, det gäller särskilt vakuumförpackade pålägg, kall färdigmat, gravad och rökt lax. Mögel och kittostar samt opastöriserad mjölk är andra risklivsmedel. Säkra ostar är alla hårdostar, färskost i ask och smältost.
Listeria kan oskaliggöras genom att maten hettas upp till rykande het eller minst 70°C. Risken att smittas är liten, men vid en infektion kan listeria orsaka allvarliga symtom, som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
Sköra äldre personer kan också bli allvarligt sjuka av norovirus, som orsakar vinterkräksjuka. Ett risklivsmedel är frysta, importerade hallon som alltid bör hettas upp innan servering.