Till kolhydrater räknas olika typer av socker, stärkelse och fiber. Kolhydrater är en bra energikälla som vår hjärna mår bra av. De är också fint bränsle för aktiva muskler. Kolhydrater ger energi och finns i riklig mängd i till exempel bröd, mjöl, pasta, ris, gryn, frukt, potatis, rotfrukter och i olika former av socker.
Kolhydrater av bra kvalitet, inte minst fullkornsprodukter, innehåller även mineraler, vitaminer, antioxidanter, protein och fiber. Samtidigt som de innehåller bra näringsämnen ger kolhydrater, särskilt fibrer, maten större volym.
En stor volym kan ibland vara svårt för äldre och sjuka att orka äta och tugga. Därför minskas ofta portionerna av kolhydratrika livsmedel till fördel för protein och fett (se Tallriksmodellen® för personer med nedsatt aptit).
Vanligt socker tillför kroppen energi men inga viktiga näringsämnen. Hos en person med dålig aptit är dock socker ett enkelt sätt att få i sig energi och den söta smaken uppskattas av många.