Något sött efter maten, nog sätter det den perfekta punkten efter en måltid. Flera i den äldre generationen är uppvuxna med att middagen alltid avslutades med efterrätt. Det kunde vara kräm eller kanske bara lite sylt med mjölk. Även idag är det vanligt att avsluta måltiden med en efterrätt eller en liten sötsak. En kopp kaffe på maten med en småkaka eller en chokladbit gör måltiden komplett för många.

Ibland behövs det också ny kraft under dagen. Uppiggande godsaker som dadelbollar, chokladmums eller bars är då bra att ha till hands. Små energigivare som både är lätta att ha hemma och att ta med sig, för att få snabb effekt och orka lite till.

”Gofika” har blivit ett begrepp som oftast innebär kaffe och något sött. Men för de flesta äldre räcker det inte som mellanmål, eftersom det inte ger tillräckligt mycket bra energi och näring. Istället behövs då något mer matigt som små smörgåsar, plättar eller scones. Men däremot kan det vara gott med någon liten sötsak som komplement till det matiga.

En godbit som passar vid många olika tillfällen, att serveras till kaffet, som perfekt liten avslutning på en middag eller när som helst när man känner sig sugen och behöver lite energi.