Det är alltid bättre att äta något på kvällen än att gå och lägga sig hungrig. Hungern försämrar sömnen, och en störd sömn påverkar både hälsa och humör negativt i det långa loppet.

Att vara mätt och nöjd vid läggdags är den bästa huvudkudden. Visst stämmer det att energiförbrukningen går ner på natten, eftersom kroppens förbränning liksom andra funktioner går ner på lågvarv. Men det som spelar roll, och det som ska fokuseras på, är det sammanlagda kaloriintaget och aktivitetsnivån över hela dygnet. Alltså – en kvällsmacka är ofta bättre än ingen kvällsmacka alls. Och det är faktiskt helt okej att äta efter klockan sex.

Många som äter sin stadigaste måltid mitt på dagen vill äta en lite enklare eller mer lättlagad måltid på kvällen. Aptiten kan minska med åren, samtidigt som kroppen har ett stort behov av att få i sig mycket energi och näring för att må så bra som möjligt. Att äta på kvällen blir då inte bara en god idé, utan det är ett måste. Så låt oss göra detta ”måste” till något lustfyllt att längta till.

Om orken att laga och äta mat sinar framåt kvällskvisten dukar vi helt enkelt fram en lättare måltid som kvällsmat. Här finns det massor att goda nyttigheter att välja mellan. Olika typer av puddingar som fisk- eller risgrynspudding, potatisbullar, crêpes, äggröra, omelett eller varför inte ostkaka med bär och grädde. Flera av dessa recept finns i kapitlet om resträtter. Matiga soppor eller smörgåsar, Janssons frestelse eller paj är andra alternativ.