Läcker mat och trivsamma måltider får oss att må bra och uppskatta livet.
Maten ska ge oss energi och viktiga näringsämnen, men den bästa måltiden skapar också sinnesupplevelser och njutning. Dofter, måltidens utseende och ett vackert dukat bord bidrar till matglädje och en känsla av välbefinnande. Variationer i färg, konsistens, doft och smak ger stimulans och förgyller tillvaron både till vardags och till fest.
Maten bidrar till att hålla både kropp och sinne i god form. Att äta bra kan också ha en positiv effekt på exempelvis minne, humör, ork och immunförsvar. Genom kunskap om olika livsmedel kan kvaliteten och upplevelsen av en måltid påverkas. Råvaruval och tillagningsmetoder med hälsa och miljö i fokus ger matglädje. Det ska vara trevligt att äta, sätt piff på både maten och tillvaron!
Matlust och matglädje
Näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra, behålla ett gott humör och att orka vara aktiv. Kroppen behöver kolhydrater och fett av god kvalitet samt protein, men även flera olika mineraler, vitaminer, antioxidanter och vatten för att fungera optimalt.
Näringsbehovet förändrar sig inte nämnvärt bara för att vi blivit 65 +. Är vi pigga och friska med god aptit kan vi äta ungefär som tidigare.
Mat som är nyttig för ”alla” passar även för de flesta äldre, men ibland kan en viss anpassning behövas. Alla som har fyllt 75 år har till exempel ett ökat behov av vitamin D och redan från 65 års ålder ökar behovet av protein. För den som inte orkar äta så mycket på grund av sjukdom, låg ork och sämre aptit är det ett bra tips att kan minska huvudmålens portionsstorlekar och istället satsa på flera små aptitliga och energirika måltider och mellanmål, proppfulla med vitaminer och andra näringsämnen. Att aptiten blir sämre betyder inte att behovet av olika näringsämnen minskar. Snarare tvärtom. Maten blir viktigare än någonsin, och mindre men fler portioner är då en bra lösning för att få i sig lika mycket näring som tidigare.