Köksredskap som kan underlätta vid nedsatt fysisk styrka eller koordination. Ibland kan en funktionsnedsättning innebära att personen har problem med att koordinera rörelser eller ha minskad styrka. Andra kan ha skakningar eller bara ha en fungerande hand/arm.
Den som behöver sitta ner vid matlagningen kan få minskad kraft och styrka i armar och händer jämfört med den som står upp.
För att underlätta kan många vardagliga redskap vara användbara liksom vissa specialredskap. Det gäller att prova sig fram individuellt, det som passar den ena behöver inte passa den andra.
Prata med en arbetsterapeut i er kommun, på anhörigstödet eller habiliteringen i länet för att få ytterligare tips på bra hjälpmedel.
Om det ändå är svårt att t ex hacka eller skiva så finns ofta hackad lök, strimlade grönsaker och skivat kött i frys- eller kyldisken.
Exempel på redskap:
- Antihalkdukar – stabiliserar under både skärbrädor, rivjärn och bunkar. En våt disktrasa kan fylla samma funktion under skärbräda och bunkar.
- Fixbräda – En skärbrädor med piggar där det också går bra att spänna fast t ex en bunke.
- Skalare och andre redskap med breda grepp som är lättare att greppa om än smala och tunna.
- Knivar och osthyvel med vinklade, ergonomiska handtag.
- Fjädrande sax som kräver mindre kraft än en vanlig sax. Vissa råvaror är enklare att klippa än att skära.
- Sillock som spänns fast när vatten skall hällas av från t ex potatis. Alternativ är att hälla av över ett durkslag.
- Kokkorg, silskopa eller spagettislev kan användas för att plocka upp t ex potatisar från kokvattnet om det är lättare än att hantera sillock och tunga kastruller.
- Grönsakshackare och grönsaksstrimlare finns av många olika slag. Dessa kan vara enklare för en funktionshindrad person att använda än en matberedare som ofta kräver att en stödperson är med.
- Burköppnare av olika slag efter som det ofta krävs ganska mycket handstyrka att öppna en burk med vacuum.
- Multitimer – som komplement till MatGlads timrar. Det finns olika appar för smartphones där flera olika tider kan namnges och läggas in.
- Elvisp – kan vara lättare att hantera än en handvisp. Vid bakning av matbröd eller för att blanda en färssmet är elvisp med degkrokar ett utmärkt alternativ.
- Långa grytvantar som går upp en bit på armen.