En smoothie är en svalkande och närande dryck som kan ha skiftande karaktär, allt efter eget tycke och smak. Grunden är en bas av frukt och bär som mixas med olika mjölkprodukter eller vegetariskt alternativ, men kan därifrån varieras i det oändliga. Smak, färg och konsistens, allt kan påverkas efter humör, lust, behov och vad som finns tillgängligt.

Tjock eller lite lösare konsistens, mixad helt slät eller med kvarvarande bitar, och med massor av lämpliga ingredienser att välja mellan såsom färska eller frysta frukter, bär och/eller grönsaker, som mixas med till exempel mjölk, yoghurt, is, och/eller juice.

Smoothien kan dessutom gärna få vara olika för olika ändamål,
Det går fort att laga till en smoothie, och allt som behövs är en mixerstav eller en matberedare. Alla ingredienserna mixas ihop och dricks ur ett glas. Drycken kan också sparas i kylskåp före servering.

Att toppa med färska bär, en glasskula och/eller lite yoghurt med annan färg ringlad över hela härligheten lyxar till en smoothie ännu mer och ökar aptiten. Extra festligt blir det med fina glas, sugrör och cocktailpinnar.

Vitaminstinna frukter och bär, samt mjölkprodukter eller vegetariska alternativ, rika på protein, kalcium och D-vitamin garanterar att alla varianter av smoothies är näringsrika. Det är även lätt att berika drycken ytterligare, och skapa en rejäl energi- och näringskick. En skvätt olja eller grädde eller en tillsatt äggula ger mer energi, och för ökad proteinhalt går det utmärkt att blanda i nöt- eller mandelsmör, chiafrön eller till och med kokta vita bönor. För en matigare variant är det perfekt att mixa med lite havregryn. Det finns en smoothie för alla och för varje tillfälle.