Ta hand om maten som blir över och laga nya spännande och roliga maträtter av den. Påhittiga sätt att använda överbliven mat, och att förvandla råvaror som börjar sjunga på sista versen till något nytt oväntat, det är något som både miljön och plånboken mår riktigt bra av.

Bananer som börjar bli lite övermogna och brunprickiga gör sig strålande i en smoothie. Många olika rester erbjuder en ny spännande smakresa i ett pajskal. Fyll på med det som behöver gå åt: grönsaker, oliver, rivna ostkanter och pålägg som strimlat rökt kött eller korv, häll en äggstanning över och vips har du en ny god rätt. Soppa och pastasås brukar också göra sig bra som ”uppsamlingsheat” för diverse ingredienser. Goda röror som fyllning i tortillabröd, varma mackor, fantasifulla smoothies…det finns helt enkelt inga rätt eller fel när det gäller att trolla med kylskåpsresterna.

Blev det köttfärssås, potatismos, kokt pasta eller ris över efter dagens middag? Köttfärssåsen blir en ny maträtt i ugnen som gratäng, potatismoset blandas med ägg och steks till gyllene potatisbullar och pastan eller riset blir en matig sallad tillsammans med fräscha grönsaker. Detta är bara några exempel på allt gott som kan skapas av mat som blivit över.

Matsvinn är ett stort slöseri med våra gemensamma resurser. Maten har påverkat miljön under hela livsmedelskedjan, i produktion, förädling, försäljning, transporter och tillagning. Den mat som kastas bort har belastat miljön helt i onödan. Det är särskilt beklagligt eftersom väldigt mycket av den mat som vi slänger fortfarande är fullt ätbar.

Så skapa bonusmat av mat och slattar som blivit över, och förvandla rest till fest.

I Appen MatFröjd hittar du lättlagade recept, middagstips och inspiration till hur du tar vara på resterna och ger dem nytt liv.