Frukost

En bra frukost – en bra dag. Efter nattens fasta behöver kroppen påfyllning av både energi och näring, vilket är frukostens viktiga uppgift. Många har bra aptit på morgonen, och vad passar väl då bättre än att hälsa dagen med en extra god frukost. Dagens första måltid är dessutom lätt att göra riktigt stärkande, eftersom det finns så många olika typer av livsmedel som både är lämpliga som frukostmat och som är naturligt näringsrika.

Frukosten behöver inte se olika ut varje dag, men visst är det roligt med omväxling. Variera mellan gröt, fil och yoghurt och bröd med olika fräscha pålägg. Frukt, bär och grönsaker tillför både färg och konsistens. Eller varför inte göra en smoothie där många av frukostens delar mixas till en härlig vitaminbomb. Äggrätter i gott sällskap med en sillbit, eller kanske filmjölk med nötter och frön, tillför värdefulla proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Våga lämna den traditionella frukostmaten till förmån för till exempel omelett, ostkaka, soppa, matrester eller något annat gott. Varför inte pannkakor?

De riktigt morgonpigga kan behöva något extra att äta och/eller dricka direkt efter uppvaknandet för att höja blodsockret. Att ha något i magen innan uppstigandet ur sängen kan förhindra yrsel under morgonbestyren. En liten ”förfrukost” kan enkelt förberedas dagen innan. Kanske ett glas mjölk tillsammans en dubbel minismörgås med matig fyllning, en liten smoothie eller en mannafrutti. En sådan minifrukost är också ett bra tips för de som inte kan, vill eller inte mår bra av att äta en sedvanlig frukost alltför tidigt.