Dofta

Av våra fem sinnen är luktsinnet det starkaste när det gäller att återupptäcka minnen.

En lukt kan släppa loss en kaskad av känslor som utlöser vår fantasi och kan transportera oss direkt till en annan plats och en annan tid. När vi doftar på något känner vi oss attraherade eller bortstötta av luktkontakten. Doftvärlden är känslig och rik utan gränser och omsluter oss som en stor kappa.

Man kan lära sig att ”plocka” dofter och associera till den miljö de upplevts i som till exempel kryddofter, doften av mogna frukter, stekt kött eller nybakt bröd. Doftspråket skapas genom jämförelser. Doften som utsöndras kanske påminner oss om något vi känner igen. Aromerna kommer via munnen till näsan.

Det finns många förslag i appen på hur man kan förstärka minnet och öka igenkänningsfaktorn. Om Dillkött serveras till middag kan det vara bra att hacka extra dill som ställs fram på bordet eller varför inte riva extra pepparrot när det serveras kokt torsk.

Dofta
Av våra fem sinnen är luktsinnet det starkaste när det gäller att återupptäcka minnen. En lukt kan släppa loss en kaskad av känslor som utlöser vår fantasi och kan transportera oss direkt till en annan plats och en annan tid. När vi doftar på något känner vi oss attraherade eller bortstötta av luktkontakten. Doftvärlden är känslig och rik utan gränser och omsluter oss som en stor kappa. Man kan lära sig att ”plocka” dofter och associera till den miljö de upplevts i som till exempel kryddofter, doften av mogna frukter, stekt kött eller nybakt bröd. Doftspråket skapas genom jämförelser. Doften som utsöndras kanske påminner oss om något vi känner igen. Aromerna kommer via munnen till näsan. Det finns många förslag i appen på hur man kan förstärka minnet och öka igenkänningsfaktorn. Om Dillkött serveras till middag kan det vara bra att hacka extra dill som ställs fram på bordet eller varför inte riva extra pepparrot när det serveras kokt torsk.