Måltiderna bör fördelas under en stor del av dygnet, vanligtvis som frukost (morgonmål), lunch (mitt på dagen), middag (kvällsmål), och minst tre mellanmål. När vi blir äldre orkar vi inte alltid äta lika stora portioner som förut. Då är det bra att tänka på att ju mindre portioner, desto fler små energi- och näringstäta måltider behövs.

Om nattfastan är för lång är det inte ovanligt att orolig nattsömn blir följden, liksom risken att vakna mitt i natten eller tidigt på morgonen. En sen liten kvällsmåltid, eller en tidig ”förstafrukost” på sängkanten kan då göra susen.

Frukost
De flesta har bra aptit på morgonen, så börja gärna dagen med en matig frukost. Den som inte tycker om traditionell frukostmat kan istället äta en omelett, ostkaka, soppa, matrester eller något annat.

Om man vaknar extra tidigt är det bra att äta och/eller dricka direkt efter uppvaknandet. Det gör att man kanske kan somna om en stund eller slippa yrsel under morgonbestyren. Ät något enkelt och praktiskt som till exempel ett glas juice, mjölk eller en smoothie tillsammans med en smörgås med matigt pålägg (gärna en liten dubbel smörgås med fyllning i).

Lunch/Middag
Till lunch och middag ska kompletta måltider serveras, annars kan det vara svårt att täcka energi- och näringsbehovet. Variera mellan olika maträtter och tillbehör. Kompletta måltider planeras lättast enklast med stöd av Tallriksmodellen®, se ovan. Energi- och näringsmässigt bra måltider innehåller:

  • Potatis, ris, pasta, gryn eller liknande
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Fisk, fågel, kött, linser, bönor, ärter, ägg, ost, linser, bönor, ärter, tofu eller andra proteinrika alternativ
  • Tillbehör som passar till måltiden (till exempel sylt, gelé, inlagda gurkor, rödbetor, pickles eller ketchup) förhöjer och kompletterar smakerna på maten.
  • Bröd med matfett för den som orkar
  • Frukt eller annan efterrätt (efterrätten kan lätt göras mer energi- och proteinrik med till exempel grädde, gräddglass, kvarg m.m)
  • Dryck

Kvällsmat
Många seniorer har ofta liten aptit men samtidigt ett stort behov av att få i sig mycket energi och näring. Då kan det vara bra att servera en liten lättare måltid i form av kvällsmat. Kvällsmaten kan bestå av olika typer av puddingar som fisk- eller risgrynspudding, potatisbullar, plättar/pannkakor, äggröra, omelett eller varför inte ostkaka med bär och grädde. Matiga soppor eller smörgåsar, Janssons frestelse eller paj är andra alternativ.

Mellanmål/Fika
När man blir äldre ökar risken för sjukdom och undernäring. Det är därför viktigt att de mellanmål och huvudmåltider som serveras håller hög kvalitet. Det är inte ovanligt att mellanmålen tillför minst lika mycket energi och näring som huvudmåltiderna. Närings- och proteinrika mellanmål kan vara matiga små smörgåsar, ostkaka, paj, nötter och torkad frukt, chokladpudding mm. Enbart kaffe med småkaka eller vetebröd är oftast inte tillräckligt.