I takt med stigande ålder behöver de flesta mindre energi (kalorier/kilo joule) men lika mycket eller mer av andra näringsämnen. Det innebär i praktiken att äldre behöver äta mindre portioner men med lika mycket näring som tidigare.

Kroppen behöver energi (bränsle) för att den ska kunna hålla igång olika processer och hålla oss varma. Energi får vi främst från fett, kolhydrater och fibrer men i vissa fall även från protein. Vår fettmassa är bland annat en energidepå. Energi kan uttryckas i kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). 1 gram fett ger 9 kcal medan 1 gram kolhydrater eller protein ger 4 kcal (fiber ger 2 kcal).

Det är viktigt att man som senior får i sig tillräckligt med energi, annars finns risk att proteinet från maten (eller från de egna musklerna) används till energi istället för att underhålla eller bygga upp musklerna. Den som har dålig aptit kan därför behöva äta mer fett än tidigare, eftersom fett ger mycket energi per gram. Exempelvis ger 1 msk olja ger 115 kcal.

Enkla sätt att öka energiinnehållet i måltiden utan att portionen blir större är att tillsätta lite extra olja eller flytande matfett i maten, att koka gröt på mjölk istället för vatten, att bre rikligt med matfett på brödet och ha dubbla pålägg. Servera gärna maten med rikligt med sås eller fet dressing och dessert med kvarg, grädde eller glass. För många är det enklare att dricka. Då kan mjölk, choklad, juice, caffelatte och öl med flera drycker tillföra energi på ett enkelt sätt.