Aptitretare

En aptitretare är precis vad det låter som, något litet men naggande gott. Pigga munsbitar som retar aptiten och väcker smaklökarna till liv.

Aptitretaren gör att salivavsöndringen ökar, vilket i sin tur stimulerar matlusten och gör att maten smakar mer. Det är bra att börja måltiden med något som är syrligt eller salt när aptiten inte är på topp. Inlagd sill, oliver, inlagda rödbetor, chips/snacks och juice är exempel på enkla aptitretare som gör sitt jobb. Lagrad ost, vitlök, ansjovis och soltorkad tomat innehåller umami, en naturlig smakförstärkare som ökar smakupplevelsen. Det enkla kan ofta vara det bästa. Servera godbitarna på tandpetare, sked, kex eller i ett litet glas.

Små minismörgåsar eller smörgåssnittar, enkla eller dubbla, med matiga pålägg eller någon god fyllning är också perfekta aptitretare. De är lätta att äta och går att variera i det oändliga. Olika bröd och olika sorters pålägg skapar outtömliga möjligheter. Tänk smörgåstårta! Eller varför inte tunnbrödsrullar, trekantsmackor, kex och krustader med aptitretande röror. Tonfiskröra, gubbröra, skaldjursröra, leverpastej med bostongurka, mjukostar, bönröror med mera.

Ögat ska också ha sitt. Och här är det inte svårt att piffa. Även den minsta lilla aptitretare är värd att framhävas med hjälp av en enkel persilje- eller dillkvist, något litet som gör stor skillnad. Andra sätt att såväl dekorera som att framhäva smaker med är hackad paprika, gurka, röd lök eller gräslök. Testa även picklad rödlök, inlagd pressgurka eller något annat syrligt. Bara något så enkelt som att pudra paprikapulver över en god röra på en crostini förhöjer såväl synintryck som smakupplevelse.