Känna

Känseln betyder mycket för upplevelsen. Känselsinnet i huden består av känselkroppar och nervtrådar. De reagerar på värme, kyla, beröring, tryck och smärta.

Mat och dryck kan ge upplevelser i munnen som har karaktären av en kemisk reaktion. Det kan till exempel kännas brännande (chili) eller stickande (kolsyra). En maträtts konsistens kan beskrivas som fet, rinnande, trådig, mager, fyllig, klibbig etc. Temperaturen handlar om kallt och varmt, till exempel iskall sorbet eller rykande het soppa. Temperaturen styr upplevelsen av olika rätter.

Det är stor skillnad i upplevelsen om något serveras varmt eller kallt. Kyla och värme kan minska eller öka stimulansen av sinnena. Tidigare upplevelser som vi har fått, har analyserats och lagrats i hjärnan. Med utgångspunkt från minnet kan vi välja nya smakupplevelser och hitta tillbaks till gamla.

Känna
Känseln betyder mycket för upplevelsen. Känselsinnet i huden består av känselkroppar och nervtrådar. De reagerar på värme, kyla, beröring, tryck och smärta. Mat och dryck kan ge upplevelser i munnen som har karaktären av en kemisk reaktion. Det kan till exempel kännas brännande (chili) eller stickande (kolsyra). En maträtts konsistens kan beskrivas som fet, rinnande, trådig, mager, fyllig, klibbig etc. Temperaturen handlar om kallt och varmt, till exempel iskall sorbet eller rykande het soppa. Temperaturen styr upplevelsen av olika rätter. Det är stor skillnad i upplevelsen om något serveras varmt eller kallt. Kyla och värme kan minska eller öka stimulansen av sinnena. Tidigare upplevelser som vi har fått, har analyserats och lagrats i hjärnan. Med utgångspunkt från minnet kan vi välja nya smakupplevelser och hitta tillbaks till gamla.