Låt tallriken spraka av grönsaker. Det är en god idé av många skäl. Grönsaker är goda. De är vackra. De ger måltiden struktur och det blir trevligare att tugga. Och att något så smakrikt och vackert även är bra för hälsan, det är ju en riktigt härlig bonus.

En blandad färgpalett av grönsaker innehåller en massa nyttigheter i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och bra kolhydrater. Till grönsakerna räknas många olika delar av växterna, både rötter, stjälkar, blad och blomställningar. Paprika, tomat, squash och aubergine är egentligen frukter, men vi räknar in även dessa bland grönsakerna.
Många grönsaker och frukter är rika på fibrer. Fibrer mättar bra och håller magen igång. Genom att äta mycket grönsaker och frukt minskar risken att råka ut för fetma, hjärt- och kärlsjukdom och andra vällevnadssjukdomar. Minst 500 gram om dagen är bra att få i sig. Det betyder två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och/eller baljväxter och två frukter. Både tillagade och råa grönsaker är bra för hälsan. På det sättet blir variationsrikedomen i det närmaste oändlig.

Det är smart att äta grönsaker efter säsong med tanke på miljön. Rotfrukter, kål och lök är alltid i säsong och går att få tag på året runt. Under sommaren och hösten njutes med fördel bland annat svensk färskpotatis, tomater, sparris, gurka, sallad, purjolök, bär, rabarber och svamp. I frysdiskarna finns också ett stort utbud av frusna grönsaker av god kvalitet. De är prisvärda och bra att alltid ha på lut i frysen. Det är dessutom lätt att plocka upp precis den mängd som behövs, vilket minskar matsvinnet.

Det gröna till maten kan enkelt kombineras och varieras efter tycke och smak. Ibland är det enklaste också det godaste. Det finns många spännande salladssorter att välja mellan idag, och det är lätt att skapa en smakfull och vacker mix genom att helt enkelt blanda dem och servera med olika saftiga, syrliga eller krämiga dressingar, som dessutom ökar näringsinnehållet.

Olika former och storlekar på grönsakerna gör salladen än mer intressant. Här finns det väldigt mycket att välja på; Rädisor, squash, champinjoner, blomkålsbuketter, stjälkselleri, fänkål, avokado, bönor av olika slag, purjolök och mängd andra löksorter. Botanisera i grönsaksdiskarna och hitta nya favoriter. Det gröna till maten kan serveras både varmt och kallt. Och glöm inte att det är grönsakerna på tallriken som ofta tillför det lilla extra fräscha, för både öga och gom.