Stimulera sinnena och väck minnen

Vi har valt att fokusera på våra olika sinnen för att återuppväcka minnen. Att vi ständigt använder våra sinnen för att registrera och tolka omgivningen är något vi inte alltid tänker på. Genom att se, känna, vrida och vända på råvaror och smaka på olika maträtter är det enklare att nå den kontext, de sammanhang där dessa ingått i ett personligt och tidsmässigt perspektiv. Genom att anknyta till specifika händelser skapas en förståelse.

Förslag ges genom olika teman på hur våra sinnen stimuleras på bästa sätt med hjälp av olika tillbehör. I temat bakning kan doftminnet förstärkas genom att dofta på kummin, fänkål eller kanel. Personen med demenssjukdom kan också samtidigt bjudas på nybakt, få känna på mjöl eller på hela sädeskorn eller kavla pepparkaksdeg.

Smaka
Flera sinnen som syn, doft, ljud, känsel och konsistens har betydelse för hur vi uppfattar smak, men även temperatur har betydelse. När vi äter så kommer vår hjärna att integrera smaken med information som är lagrad i vårt minne. Den kommer leta efter data från tidigare situationer eller annan mat som vi fick en liknande stimuli av. Smak kan omvandla känslor från mat till minnen. Smaken associeras till de fem grundsmakerna; sött, salt, surt, beskt och umami. Det har tidigare skrivits och sagts att grundsmakerna känns på olika delar av tungan men detta är en missuppfattning. På tungan finns det smaklökar som var för sig är känsliga för flera grundsmaker. Smaksinnet är dock mer utvecklat i tungspetsen, på tungans sidor och i den bakre delen av tungan.

Se
Ögat är hjärnans fönster mot omvärlden och med hjälp av synen upplever vi bland annat mörker och ljus, olika färger och rörelser. Synintrycket är viktigt! Vem blir inte sugen att smaka på alla vackra, färgsprakande frukter i fruktdisken och det är inte en slump att mat på restaurang är upplagt på ett, för ögat, vackert sätt. Vi lockas av vackra, lysande färger. Ögat fångar livsmedlets utseende och tillstånd (färg, form, storlek, lyster etc). På ålderns höst försämras synen och då kan det vara viktigt att lägga till något färgglatt på tallriken, till exempel rödbetor till kalopsen eller gröna ärter till fisken. Erfarenheten visar att just röd färg stimulerar aptit, så därför är en klick lingonsylt till köttbullarna viktigt ur många hänseenden.

Känna
Känseln betyder mycket för upplevelsen. Känselsinnet i huden består av känselkroppar och nervtrådar. De reagerar på värme, kyla, beröring, tryck och smärta. Mat och dryck kan ge upplevelser i munnen som har karaktären av en kemisk reaktion. Det kan till exempel kännas brännande (chili) eller stickande (kolsyra). En maträtts konsistens kan beskrivas som fet, rinnande, trådig, mager, fyllig, klibbig etc. Temperaturen handlar om kallt och varmt, till exempel iskall sorbet eller rykande het soppa. Temperaturen styr upplevelsen av olika rätter. Det är stor skillnad i upplevelsen om något serveras varmt eller kallt. Kyla och värme kan minska eller öka stimulansen av sinnena. Tidigare upplevelser som vi har fått, har analyserats och lagrats i hjärnan. Med utgångspunkt från minnet kan vi välja nya smakupplevelser och hitta tillbaks till gamla.

Lyssna
När en maträtt tillreds uppstår olika ljud. Av matfett som fräser i pannan, av grytor som det småsjuder eller puttrar i. Även när vi äter uppstår ljud, som knastret av knäckebröd eller äpplet som vi sätter tänderna i. Bettet i ett grönt äpple ger ett annorlunda ljud än bettet i en persika. En smörgås på mjukt, nybakt bröd ger ett annat ljud än knäckebröd. Ljudet av wienerbrödsfras kan vara ett minne av lycka.

Dofta
Av våra fem sinnen är luktsinnet det starkaste när det gäller att återupptäcka minnen. En lukt kan släppa loss en kaskad av känslor som utlöser vår fantasi och kan transportera oss direkt till en annan plats och en annan tid. När vi doftar på något känner vi oss attraherade eller bortstötta av luktkontakten. Doftvärlden är känslig och rik utan gränser och omsluter oss som en stor kappa. Man kan lära sig att ”plocka” dofter och associera till den miljö de upplevts i som till exempel kryddofter, doften av mogna frukter, stekt kött eller nybakt bröd. Doftspråket skapas genom jämförelser. Doften som utsöndras kanske påminner oss om något vi känner igen. Aromerna kommer via munnen till näsan. Det finns många förslag i appen på hur man kan förstärka minnet och öka igenkänningsfaktorn. Om Dillkött serveras till middag kan det vara bra att hacka extra dill som ställs fram på bordet eller varför inte riva extra pepparrot när det serveras kokt torsk.