Maten och måltiderna är viktig hela livet.

Läcker mat och trivsamma måltider får oss att må bra och uppskatta livet. Maten ska ge oss energi och viktiga näringsämnen, men den bästa måltiden skapar också sinnesupplevelser och njutning.

Dofter, måltidens utseende och ett vackert dukat bord bidrar till matglädje och en känsla av välbefinnande. Näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra, behålla ett gott humör och att orka vara aktiv. Kroppen behöver kolhydrater och fett av god kvalitet samt protein, men även flera olika mineraler, vitaminer, antioxidanter och vatten för att fungera optimalt.

Näringsbehovet förändrar sig inte nämnvärt bara för att vi blivit 65 +.

Är vi pigga och friska med god aptit kan vi äta ungefär som tidigare.
Mat som är nyttig för ”alla” passar även för de flesta äldre, men ibland kan en viss anpassning behövas. Alla som har fyllt 75 år har till exempel ett ökat behov av vitamin D och redan från 65 års ålder ökar behovet av protein. Tänk förebyggande för att bevara kroppens värdefulla funktioner och minska risken för skador! Motion, bra mat och trevligt umgänge förbättrar vår hälsa på många sätt. Att äta och dricka tillräckligt och näringsrikt ger bättre ork till fysisk aktivitet, bättre bevarad muskelstyrka och minskad risk för yrsel och fall. Sömnen och humöret påverkas också positivt.

Det ska vara trevligt att äta, sätt piff på både maten och tillvaron!