Till lunch och middag ska kompletta måltider serveras, annars kan det vara svårt att täcka energi- och näringsbehovet. Variera mellan olika maträtter och tillbehör. Kompletta måltider planeras lättast enklast med stöd av Tallriksmodellen®, se ovan. Energi- och näringsmässigt bra måltider innehåller:

Energi- och näringsmässigt bra måltider innehåller:

  • Potatis, ris, pasta, gryn eller liknande
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Fisk, fågel, kött, linser, bönor, ärter, ägg, ost, linser, bönor, ärter, tofu eller andra proteinrika alternativ
  • Tillbehör som passar till måltiden (till exempel sylt, gelé, inlagda gurkor, rödbetor, pickles eller ketchup) förhöjer och kompletterar smakerna på maten.
  • Bröd med matfett för den som orkar
  • Frukt eller annan efterrätt (efterrätten kan lätt göras mer energi- och proteinrik med till exempel grädde, gräddglass, kvarg m.m)
  • Dryck